Mørketida. hva mener du egentlig om den?

Noe jeg egentlig aldri har skjønt meg på, er problemet til folk når det gjelder mørketida. Ja det blir mørkt tidlig og er lite lyst på dagene, men hva så? Jeg koser meg masse i dette vintermørket!
Akkurat nå sitter jeg i stua, leser på eksamen, har en god del stearinlys, fyr i peisen, juletre og diverse andre lyskilder rundt om i rommet. Ut av vinduet ser jeg alle de andre husene som mest sannsynligvis gjør det samme, minus eksamenslesing da så klart.

De få timene det er sånn halvt lyst ute, er det ikke så mye som skjer, folk er gjerne på jobb, eller så er de ute å går tur, aker med ungene, ser på tv eller leser bøker, og i disse tider er det jo varetelling på mange butikker også, så da er det det som skjer. Men uansett er det ikke trist at det er mørkt så mye. Dagene er lange og fine.

På dette tidspunktet på dagen er folk ferdige på jobb og spiser middag med familiene sine før de minste ungene (og noen av de større) skal kle på seg masse klær, refleksvester og finne frem akebrettene og rattkjelkene. Jeg hører stadig gledeshyl med en aning skrekk som suser forbi på veien nedfor huset.

På nyttårsaften er det meldt klarvær og minusgrader. Da tenker jeg automatisk, kanskje vi får Nordlys!? Det er jo ikke akkurat som om det er så mye lys her som kan ødelegge den opplevelsen. Det gjelder også gatelykter siden kommunen liksom sparer strøm og sånn på å skru dem av enkelte steder. Hadde vært fantastisk å dele en stjerneklar himmel, nordlys som danser, raketter som eksploderer på himmelen og ett fantastisk menneske som kommer hit i morgen.

På mange måter kan jeg jo skjønne at folk ikke liker at det føles som om det er mørkt hele dagen.
Spesielt de som er vant til å ha det lyst hele året kan det være et sjokk å flytte nordover (og mange mener at Lillehammer og Trondheim er langt nord, selv om det er lyst i rimelig mange timer der). Og for å slenge fakta på bordet, verken Lillehammer eller Trondheim er merket med «mørketids-tegnet» på yr.no. Må innrømme at det var litt morsomt(ikke direkte morsomt, men var litt skadefro) da mine samboere fra året på fhs i Trondheim fikk «vinterdepresjoner» av å bo der en vinter. «Dåkker hadde ikkje kommen tel å overlevd en vinter der æ har vokst opp! Hehe»  Så typisk de her søringan! ;)

Men som jeg sier, jeg liker mørketida. Dagen blir lang og jeg får tid til å gjøre mange ting! Og alle de fine stearinlysene da! Og varme i peisen og og og og ja! Jeg liker det! Selv om jeg må innrømme at det er litt digg å være i Lillehammer om vinteren, det er jo faktisk lyst om dagen.

Jaja, det ble et langt innlegg, men det er noe jeg interesserer meg for.

Hvilket forhold har du til mørketida?
er du en hater eller en elsker, eller bryr du deg ikke?? 

bildet er fra: http://shadowinlight.tumblr.com/

Én kommentar

Tonje

29.12.2011 kl.20:44

Personlig så blir jeg veldig deprimert og nedfor om vinteren, når det er mørkt så mange timer i døgnet. Jeg har absolutt NULL problem med mørket, det er koselig! Men det påvirker humøret mitt til den grad at jeg selv ikke kan kontrollere det.

Skriv en ny kommentarReklamerer du for bloggen din, garanterer jeg at din blogg ikke blir besøkt av meg!

hits